Stress ombuigen in balans

Het jaar 2021 is allesbehalve begonnen zijn als ik het had gewild. Ik moest ineens stress gaan ombuigen naar balans. Niet hoe ik het in gedachten had...


Maandag 4 januari… Mijn eerste werkdag van 2021. De dag begon en binnen no-time werd ik helemaal overspoeld! Ken je dat gevoel, dat er ineens zoveel prikkels zijn; zoveel ‘moetjes’, zoveel vragen van allerlei kanten, zoveel e-mails, en zoveel taken op je to-do-lijst dat je er helemaal tureluurs van wordt? 


Het vreemde is… Ik dacht dat ik er klaar voor was, voor 2021. Dat ik volledig in balans was. Gefocust, heldere en inspirerende doelen. Laat het jaar maar komen, dacht ik! Mijn mindset was helemaal gericht op groei na dat gekke jaar 2020.

Maar het jaar begon veel stressvoller dan ik had verwacht. Helemaal niet fijn. Frustratie alom dus...


Pech, thuiswerken en een nieuwe website 

Op de eerste dag kwamen mijn zakelijk partner Armand en ik er achter dat de gesubsidieerde coachtrajecten die wij klaar hadden staan voor 15 bedrijven om ze te helpen met de eerste gestructureerde stappen over de grens, niet door konden gaan. Bleek dat de subsidiepot voor het eerste kwartaal al meteen binnen een dag leeg was. Iets dat nog nooit eerder was gebeurd in de afgelopen 3 jaar. Pech dus.


Daarbij een thuiswerk situatie met de jongste die nog niet naar de kinderopvang kan. Onze oudste die thuis schoolwerk moet maken, die begeleiding nodig heeft, die een laptop nodig heeft, die ik dus niet kan gebruiken in de eerste uren.

Dan liepen er nog een aantal projecten naast elkaar. Zoals mijn nieuwe website, waar webteksten en blogs voor moesten worden geschreven. Nieuwe foto’s selecteren. Daarnaast liep de upgrade van de look & feel van ZZIN dat mijn aandacht vroeg. Elke week volgde ik een aantal workshops om de nieuwe online marketing structuur op te zetten zodat ik voor 2021 klaar ben om (potentiële) klanten ook via de digitale weg te kunnen bereiken en helpen.


Soulcamp

Voor Soulcamp, mijn andere bedrijf, kwamen een hoop vragen en verzoeken binnen naar aanleiding van de decemberactie die nog even doorliep. Er kwamen vragen binnen over financiën, er moeten facturen betaald worden, de (financiële) administratie moet bijgewerkt worden. Niet mijn sterkste punt. Natuurlijk moest ook voor mijn coachbedrijf ZZIN de financiële administratie worden bijgewerkt. Werk dat ik niet graag doe en wat de nodige energie kost.


Financiële en emotionele stress

Als ik dit nou analyseer zie ik dat de allereerste trigger financiële stress was. Vervolgens kwamen er via allerlei kanten te snel te veel nieuwe dingen bij waardoor ik het overzicht en de focus verloor. Dit resulteerde in emotionele disbalans. En als je je niet goed voelt, is mentale balans het volgende dominosteentje dat omgaat. 


Het duurt te lang

Na een weekje de structuur te genieten van kinderen naar school en de opvang hebben we ze weer een week thuis. Voornamelijk binnen, want het is erg koud buiten.

Ik praat met redelijk wat ondernemers en hoor het de meesten zeggen: ‘het duurt nu te lang’. 

Als klap op de vuurpijl kon het grote jaarlijkse feest in Maastricht, carnaval, niet doorgaan. 


Focus en rust herpakken

Het lichtpuntje en vertrekpunt dat ik had is het focuswoord dat ik voor mezelf heb gekozen voor 2021: consistentie. Deze context is zo sterk dat ik in ieder geval consistent vast kon houden aan sporten, schrijven voor social media zoals deze blog. Het tweede lichtpuntje was mijn coachtrajecten. Daar zit ik in mijn kracht, daar word ik gelukkig van.


Houvast had ik aan de 6 weken timeline die ik had opgesteld. Dat zorgde voor overzicht.


Een timeline met een heldere doelstelling en concrete taken eraan gekoppeld gaf de nodige richting en focus. 


Terug naar de basis

Het allerbelangrijkste dat ik kan doen als ik gestresst ben is terug naar de basis: vroeg naar bed, gezond eten, 2-3 keer per week sporten, wandelen om het hoofd leeg te maken of constructief na te denken, meditatie terug opbouwen naar 5 keer per week. Dat soort basisdingen werken heel goed.

Meest recente posts

Ontvang (twee)wekelijks videotips met tools voor een krachtige balans

In de kijker