Mentaal in balans zijn is een groot goed. Zeker als ondernemer. We hebben een frisse, creatieve mind nodig om de juiste stappen te blijven zetten als ondernemer. Er kan in een druk ondernemersleven vanalles gebeuren dat je uit balans brengt; thuis kan het even niet lekker lopen, met je partner of de kinderen. In je team kunnen dingen spelen, of je hebt financiële onrust door net wat veel investeringen waardoor je liquiditeitspositie in gevaar komt. het kan vanalles zijn.
Waarom alles start bij mentale balans?
Vanuit hier ben je in staat om ook makkelijker in fysiek in balans te komen, en zelfs in emotionele balans en werk-privé balans. Vaak hebben ondernemers eerst rust en overzicht nodig in het hoofd, vooraleer ze tijd vrijmaken in de agenda om te gaan sporten en ontspannen.
Om een beter gevoel te krijgen bij wat mentale balans inhoudt, werpen we een blik op mentale disbalans. Het is wel zo handig om te weten op welke signalen je moet letten. Hoe herken je het? Van daaruit kun je het weer gaan herstellen of naar een hoger niveau tillen.
Hoe herken je mentale disbalans?
- Je voelt je mentaal vermoeid
- Je ergert je aan dingen en mensen
- Chaos in je hoofd
- Je kunt je moeilijk concentreren
- Je komt niet echt vooruit met je werk
- Je hebt geen overzicht
- Je bent vergeetachtig (zelfs met belangrijke dingen zoals verjaardagen van je naasten)
- Je bent onrustig
- Je weet niet goed waar je moet beginnen (‘brain fog’)
- Je bent niet productief
- Je bent er niet met je hoofd bij
- Gebrek aan focus
Als je een of meerdere van bovenstaande symptomen hebt, en zeker als ze langere tijd aanhouden, is dit een teken van mentale disbalans.
Er zijn een hoop verschillende oorzaken van mentale disbalans. Het ligt ook een beetje aan het type mens dat je bent. Ik benoem er een aantal:
- Teveel prikkels om je heen
- Teveel afspraken gemaakt en dus commitments afgegeven
- Ongezonde breinvoeding
- Te weinig beweging
- Geen of te weinig structuur in je werkwijze
Hoe kun je mentale balans verkrijgen?
Afhankelijk van wat precies de situatie en oorsprong van de disbalans is, zijn er meerdere strategieën en tactieken. De voornaamste en toegankelijkste:
- Zoek rust en ruimte op. Ga het huis uit, zoek bij voorkeur de natuur op. Vertraag!
- Sporten en bewegen. Beweeg!
- Maak een overzicht van alle onderdelen van je leven en van alle dingen die je daarin wilt of moet doen. Creëer ruimte!
- Gezond brein-voedsel (o.a. blauwe bessen, avocado, broccoli, zalm, ei, groene bladgroenten, walnoten, pure chocolade, kurkuma). Eet gezond!
Je hoofd vrij maken
Dit kan heel gemakkelijk. Door dagelijks op te schrijven wat er allemaal speelt. Journaling is een heel krachtige tool die vaak onderschat wordt. het kan ook gebruikt worden om je toekomstige leven in kaart te brengen. Schrijf dagelijks een idee op dat je hebt voor je leven, voor je bedrijf, je bucket list, Schrijf elke dag iets. Door er dagelijks mee bezig te zijn wordt het ok steeds gemakkelijker en je zult er waarschijnlijk steeds creatiever door worden. Het maakt niet uit of je een boekje of schrift gebruikt, of een laptop. Het kan zelfs prima op een tablet. Vaak hebben deze een Notitie-functie. Die werken prima om je hoofd leeg te maken. Geef alles een plekje en je zult zien dat er ruimte in je hoofd ontstaat. En die ruimte kun je gebruiken om per item je ideeën, je wensen te gaan oppakken.
Zelfvertrouwen opbouwen als basis voor mentale balans
Mentale balans krijg je o.a. door zelfvertrouwen. Hoe laat je zelfvertrouwen groeien?
Zoek een uitdagende oefening die je een goed gevoel geeft over jezelf. Eentje die je in hele kleine stapjes of brokjes kunt opknippen.
Uitdagende oefening
Koud douchen. Dit is voor de meeste mensen best uitdagend (lees: uit je comfort zone). Geloof me, als je het hebt gedaan geeft het je een goed gevoel. Je voelt je fris en sterk.
Ik ben er zelf in het voorjaar van 2020 mee begonnen. Volledig koud douchen ging niet ineens. Dat wordt ook afgeraden door @Wim Hof, waar dit onderdeel van een hele methodiek is. Ik bouwde het op. Hoe bouwde ik dit op? Ik begon met koud afdouchen. Eerst 10 seconden, toen 15, toen 20. Tot ik het gemakkelijk 60 seconden en langer kon volhouden.
Het mooie van koud (af)douchen is ook nog eens dat er meerdere lichamelijke voordelen aan vastzitten. Hierover kun je lezen in de blog <link naar fysieke balans - koud douchen>
Als je nog meer manieren wilt weten, of erachter komen wat precies voor jou werkt, neem dan gerust contact met mij op.