Financiële rustFinanciële balans noem ik ook wel financiële rust. Financiële rust ziet er voor iedereen anders uit. Sommige mensen hebben behoefte aan ontzettend veel geld verdienen. Andere mensen kunnen het met kleine bedragen doen. Weer anderen willen een groot kapitaal opbouwen. Ieders behoefte is hierin anders. 

Dit is ook best een onderwerp waar veel taboe omheen hangt. Wij mensen praten er niet graag over. Ons ego zit ons ook in de weg om daarover te praten. Enerzijds willen we niet pochen ten opzichte van andere mensen, maar anderzijds willen we ook zeker niet onderdoen voor andere mensen. Daarom is dit best een moeilijk onderwerp.

Het allerbelangrijkste denk ik, en dat is is mijn trajecten altijd de eerste stap, is dat je er achter komt waar jouw behoefte precies ligt. En niet de behoefte die door de maatschappij, je ouders, je vrienden, je collega's, of andere mensen wordt aangeraden levert maar jouw diep van binnen liggen de behoefte.

Het gevaar hier is dat je vanuit maatschappelijke programmering steeds meer en meer geld op de bank wil hebben of verdienen. Van oudsher denken namelijk dat geld gelukkig maakt. Die programmering zit er ontzettend diep in. 

En die programmering kan ertoe leiden dat we er ongelukkig van worden.We zullen die stip op de horizon en, dat bepaald bedrag, wel of niet halen. Op het moment dat we hem halen verschuift 

die weer. We zullen weer denken dat we te weinig hebben. En dus een bepaalde vorm van onrust of ongeluk ervaren. En dat mag volgens mij niet de bedoeling zijn.

De verscholen kracht denk ik zit hem er voor mij en dat we dankbaar en gelukkig zijn met hetgeen dat er nu al is en dat we nu al verdienen. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik al de ultieme financiële rust heb. Mijn sonica financiële doel waarbij ik financiële rust en vaag is € 60.000 netto jaar inkomen. Ik heb een aantal jaar geleden gelezen en intuïtief voelt het voor mij juist, dat met € 60.000 netto jaarinkomen wij als mens zoveel kunnen doen dat we daar op een gelukshoogte zitten die niet veel verder meer kan stijgen. Met andere woorden als je meer of zelfs veel meer verdient dan € 60.000 netto per jaar dan stijgt je geluk niveau nog maar marginaal.

Een aantal vragen om je op weg te helpen…

Ga eens oprecht en diep van binnen kijken naar vragen als: waar zou ik mij fijn bij voelen? Is dat een bepaald bedrag op de bank? En hoe hoog ligt dat bedrag dan? Is dat € 30.000, € 100.000, € 500.000, of € 1.000.000 of meer?

Of is dat een bepaald maandelijks bedrag aan inkomen? Wat ook interessant is om naar te kijken is: wat heb ik minimaal nodig aan maandelijks inkomen om een fijn leven mee te leiden?

Voor mij persoonlijk is financiële rust iets dat volgde zodra de andere balansfactoren klopten. Het was lang de laatste en grootste uitdaging die ik had. En nog steeds word ik in sommige periodes financieel flink uitgedaagd.

Maar de andere kant zie ik helemaal niet zitten. Ik heb voldoende mensen in mijn leven tegengekomen en meegemaakt die het financieel ontzetten op orde hadden maar die op een of vaak meerdere andere vlakken het totaal niet op orde hadden. Wat heb je aan veel geld of een riant maand in, als je geen tijd hebt om het uit te geven, of ongelukkig bent in je relatie, of geen vriendschap meer om het mee te vieren, of zelfs ongezond bent?

Hiermee wil ik niet zeggen dat financiële rust vanzelf komt. De meeste mensen zullen er (hard) voor moeten werken.

Hoe krijg je nou financiële rust?

Hier zullen vast talloze antwoorden mogelijk zijn. Ik ga er een toelichten die het dichtst bij mij ligt. Voor mij, en ik ben niet rijk, zit het vinden van de rust in enerzijds weten waar ik maandelijks minimaal nodig heb, en anderzijds wat mijn doel is. Zodra ik dat doel dan heb had gevonden, kom ik er een plan op loslaten.

Oefening:

  1. Bepaal je minimum benodigde bedrag
  2. Zorg ervoor dat je alles op alles zet om dit bedrag structureel maandelijks binnen te krijgen. Hier zit je basisrust
  3. Vervolgens: bepaal je doel; wat zou jou nou in staat stellen om je droomleven te leiden?
  4. Zet dat doel op papier. Niet in je hoofd houden, schrijf het op een vel papier
  5. Schrijf tenminste 4 dingen erbij op die je zou willen kunnen met dat geld
  6. Beschrijf vervolgens tenminste 4 emoties die je zou voelen als je die dingen doet <zie blog emoties-lijst-alle-emoties>
  7. Neem elke ochtend dit vel papier met jouw doel, de beschrijvingen en je gevoel
  8. Doe 5-10 minuten je ogen dicht, denk aan je doel, zie dat leven voor je en verbind met die gevoelens
  9. Geniet ervan! Je bent je lichaam en geest aan het programmeren om dit realiteit te maken:)

Meest recente posts

Ontvang (twee)wekelijks videotips met tools voor een krachtige balans

In de kijker